"Social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet med F10 konceptet når man genom marknadsmekanismer eller inte alls"
Enkelt uttryckt kan man beskriva teorin bakom Faktor 10 som en metod att göra innehållet i begreppet hållbar utveckling mätbart och förståeligt. Helt kort bygger idéerna bakom Faktor 10 på att industriländerna måste minska sitt nuvarande resursuttag med 1/10 för att vi tillsammans ska kunna uppnå balans och hållbar utveckling på vår jord.
De problem som idag fokuseras är CO2 utsläppen och med dem den globala uppvärmningen. Transportproblematiken prioriteras i debatten. Transporterna är dessvärre endast ett symtom uppkommet ur vårt konsumtionsmönster. Produktionen och konsumtionen av varor är den största utsläppskällan av CO2.
Sedan mitten av 1900-talet har jakten och konsumtionen av naturresurser ökat i allt snabbare takt i framförallt industriländerna. Idag grävs, skördas eller bränns jordens geologiska och biologiska frukter i en svindlande takt i vår strävan efter... ett bättre liv? Men för vem och för hur länge till?
I dagsläget konsumerar ca 20 % av jordens befolkning 80 % av jordens resurser. Industriländernas "slit och släng"-tradition har blivit ett tecken på framgång. Men vad händer när alltfler anammar vår livsstil och människorna i Kina, Indien, Indonesien, Brasilien och resten av världen fordrar samma materiella standard som vi i västvärlden?
Vi behöver MINST ett jordklot till med nya fräscha resurser. Eller så måste vi börja tänka i helt nya banor där tjänstekonsumtion kan vara en del av den nödvändiga avmaterialiseringen.
"Globalt måste vi producera mer välfärd med mycket mindre naturresurser"
BNP och barndödlighet (Hans Rosling)